N/L-hestene våre.

I 1987 kom ei vakker nordlandshest/lyngshest hoppe til gårds. I 1994 kom et flott hoppeføll. Og sidan 1999 har vi drive med nordlandshest/lyngshest avl her på garden. I større eller mindre skala.

Har no tre hopper der ei er barn og ei oldebarn og ei tippoldebarn av Steinkjer Sanna. Steinkjer Sanna var ei fantastisk hoppe som vekte interessen for rasen som vi desverre mista brått 25 år gammal sommaren 2009.

En snill og god hest mot barn og en god venn for voksne . Allsidige hester med, gode bevegelser, godt lynne og moderat høgde er det vi avlar på.

Ein heilt spesiell hesterase.

Historien til N/L-hesten er fantstisk spennande. Dessverre var det heilt sprø innavl då rasen vart "berga" en gang i tida noke vi som avler på rasen framleis slit med. Det har vore ei turbulent tid med hesteavlen nokre år no. Med regelforandringar heile tida.

Gjennom over ti år med avl på rasen og mange gode føll som har vorte supre brukshestar og flotte avlshestar føler eg at eg har gjort mit i styre og stell for rasen. Eit år som leiar i lokal laget og mange år i styret i lokallaget vart det og då interessen var på topp. Mykje stagnerte med forsvinninga til Moas Ravn i 2006. Moas Ravn var hesten med stor H i min verden og å avle vidare uten han virka meiningslaust i mange år.

Etter å ha gitt opp draumen om å drive seriøst og stort med n/l-hestavl har eg att tre hopper. Og etter mykje hit og dit har eg bestemt att desse hoppene skal få bli på garden. Planen er å ha et føll av og til om det skulle komme en spennande hingst i nærleiken og kunne bruke hestane litt ellers. Og draumen det må vere en svart avlshingst med dei "gode" genane.

Så får vi sjå om det er sånn det vert. Det fine med bestemmelser en tek er at dei kan endrast på sikt. Og noke som heiter skjebnen har og litt å seie. Dei neste åra er det shetlandsponniane som vert prioritert her på garden mykje pga klima og økonomi på ein mellomstor vestlandsgard.

Hopper.

Gryta Lyngs Ronja 94-3590.
Ronja har 3.pr. f.1994. og er etter Steinkjer Sanna 84-3526 3.pr. og Skimt 85-3501 3.pr. Da ho kom til verden hadde det ikkje komt føll til verden her i bygda på over tjue år.

Vi solgte Ronja i 2005 og i 2008 kjøpte far min ho tilbake som bursdagsgave og julegave for tjue år, etter en smule mas. Er ikkje far min verdens beste far så veit ikkje eg, eg syns hvertfall far min er genial. 🤩
Så no er endelig Ronja attende på garden og i flokken.😀 Og her skal ho få bli så lenge vi får ha ho. Snille hesten.

Ronja har fått 5 føll.

2000 fekk ho Gryta Lyngs Birk med Høgmo Junior 2.pr.
2001 fekk ho Gryta Lyngs Sandra med Sæther Stjernen.
2002 fekk ho Gryta Lyngs Maia 3.pr. med Høgmo Junior 2.pr.
2003 fekk ho Gryta Lyngs Linus med Sæther Stjernen.
2005 fekk ho Kunnaprinsen Kåra pr. med Moas Ravn.
2009 kasta ho føll etter Sørgards Ørn Kåra pr.
2010 kasta ho føll etter Sjarm Troll 3.pr.

Etter to år med kasting på rad gir vi oss på å prøve å avle fleire føll etter Ronja. Ho er ei kjempefin hoppe. Ronja er blitt mor til 2 flotte avlshopper 1 avlshingst og 2 bruksvallaker.
Ho er og bestemor til 11 deriblandt 2 3.pr.avlshingstar og to premierte hopper og oldemor til 3 deriblandt 1 kåra avlshingst.

Ronja har lært mange å ri og no viser vi ho den respekten ho fortener med å gjere aktiviteter med ho som er både heste og menneske vennlege.. Snill og klok er Ronja. Ronja er en hest som liker at ein gjer noke ilag med ho. Ronja har vore med på alt frå symjing i fjorden til hopping av hinder på banen.

 

 

 

 

Ronja om hausten 2009.

Sørgards Brumma.

Sølvsvart med stjerne f. 2013.
Vakker og snill hoppe etter Gryta Lyngs Maia og Sørgårds Bamse. Sia Ronja ikkje klarte å bære føll lenger var vi så heldige å få ei datterdatter etter Ronja for å avle vidare på. Brumma flytta hit som åring. Ho er inkøyrt og litt ridd. Ein trygg og ærlig hest som er ekstremt kosete og har lyst å vere med mennesker.

2017 fikk ho Gryta Lyngs Royal, svart hingst, med Slettmo Skarv.

2019 fikk ho Gryta Lyngs Prima, gul hoppe med bles, med Svarvar Flott.

Gryta Lyngs Nilus. 

Sølvsvart hingst med stor kvit stjerne. F. 14.06.2022. Etter Skarprins og Sørgards Brumma. 

Kommentarer

31.05.2022 10:05

silje

dere har veldig søte hester

10.08.2012 19:18

rosi

eg hugser Eros, Sandra og Gaja godt!

06.09.2011 13:50

Iris

Hei, kan dere hjelpe meg og selge min nordlandsvallak? dette haster veldig .
Dere vet ikke om noen som er interesserte? Min mail er ils95@live.no